Brainstorming în Șapte Pași

brainstorming

    Mindstorming-ul este un exercițiu pe care îl poți practica singur. Brainstorming-ul reprezinta ceva ce faci cu ceilalți, mai exact o forma de mindstorming realizat în grup, dar cu reguli ușor diferite. Brainstorming-ul a fost inițial dezvoltat de directorul de publicitate Alex Osborn și descris pentru prima data în cartea sa din 1946,Applied Imagination (Imaginatie Aplicata). De atunci, a fost utilizat în întreaga lume în toate tipurile de organizații și de situații, cu scopul de a genera idei pentru o varietate de motive. Este un proces foarte simplu de învățat și de folosit.

  • Șase pași către brainstorming:

  Pasul întâi: Formează grupul. Numărul ideal de persoane într-o sesiune de brainstorming este între patru și  șapte. Sub patru, nu există suficiente minți pentru a genera o varietate destul de mare de soluții la problema. Cu mai mult de șapte persoane, grupul devine prea numeros pentru ca participanții sa aibă suficiente ocazii de a contribui.

   Pasul doi: Nu permite critica sau ridiculizarea. Partea esențială a brainstorming-ului este ca în cadrul sau nu sunt evaluate ideile. Întregul proces se concentreazăte asupra generării unei cantități cât mai mari de idei posibile într-o perioadă de timp scurtă.

Nimic nu distruge mai repede o sesiune de brainstorming decât tendința oamenilor de a critica ideile generate. Imediat ce ideile uneia dintre persoane sunt criticate, sesiunea de brainstorming se oprește. Nimeni nu vrea să fie criticat, umilit sau ridiculizat în fața celorlalți. De aceea, trebuie sa te concentrezi asupra cantitații de idei și să lași evaluarea lor pentru alta data sau altor oameni.

   Pasul trei: Stabilește un interval de timp anume. Perioada ideala a sesiunilor de brainstorming este cuprinsă între 15 și 45 de minute. Una dintre atribuțiile directorilor și ale conducătorilor de echipa constă în consultarea cu personalul lor în cadrul unor sesiuni de brainstorming .Adu-i pe toți laolaltă și anunța-i ca veți căuta soluții pentru un anumit obiectiv sau situație timp de 15 minute și că apoi toată lumea se va întoarce la ce are de făcut. Vei fi uimit de rezultate.

   Pasul patru: Alege un conducător pentru grup. Scopul acestui lider constă în a-i încuraja pe toți să contribuie cât mai mult posibil. Una dintre cele mai bune modalități de a conduce o sesiune de brainstorming este să mergi în jurul mesei și să îi susții pe oameni să contribuie cu o idee asemenea jocului de cărți, în care insufli curaj fiecărei persoane să parieze sau să spună “pas”. Odată ce ai mers în jurul mesei de câteva ori, oamenii vor începe să genereze idei cu o frecvență sporită.

   Pasul cinci: Selectează pe cineva pentru a ține evidența ideilor. O funcție importantă într-o sesiune de brainstorming este aceea a persoanei care ține evidenta. Aceasta scrie ideile pe măsură ce sunt generate.

   Pasul șase: Fii punctual. Începe și încheie sesiunea de brainstorming exact la timp, indiferent cât de bine se desfășoară. La sfârșit, aduni toate ideile pentru a fi evaluate ulterior .

  • Ideile pe fise

     Un alt tip de sesiune de brainstorming implică mai mulți oameni, în care împărțim grupul și distribuim fișe fiecărui subgrup. Fiecare grup mai mic sau sub grup are sarcina de a răspunde la întrebarea sau problema respectivă. După aceea, fișele cu idei sunt adunate. Apoi sunt amestecate și redistribuite grupurilor la întâmplare.

     În cea de-a două etapa a exercițiului, fiecare subgroup este rugat să evalueze ideile de pe fișele pe care le-au primit în funcție de valoarea lor, înainte de a fi prezentat rezultatul în fața întregului grup.

     Într-o sesiune cu 20 sau 30 de persoane, două sau trei sute de idei vor fi generate în 30 de minute. Odată ce aceste idei sunt adunate, distribuite, evaluate și prezentate întregului grup, rezultatele sunt absolut uluitoare!

  • Echipa de acasa

  Dacă ai o relație bună cu o altă persoană, puteți forma o echipă continuă de brainstorming. Un soț și o soție sau oricare alți doi oameni împreună pot genera un flux continuu de idei, atâta vreme cât nu încearcă să evalueze sau să critice ideile în același timp în care le generează.

Citește despre :

mindstorming

Sursa utilizată: Brian Tracy – Schimbând Gândirea, Îți Schimbi Gândirea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s