Mindstorming sau metoda celor 20 de ideei

       Există două metode cu impact puternic pe care le poți folosi pentru a-ți debloca puterea creierului și a genera mai multe idei în scopul atingerii obiectivului tau. Aceste tehnici se numesc “mindstorming” si “brainstorming“. Prima te va face bogat pe plan personal, iar cea de-a doua te va ajuta să ai succes prin faptul că îti permite să exploatezi puterea creierului celorlalti. Le poti folosi aproape oricând si oriunde.

mindstorming

        Procesul de “mindstorming” se numește adesea “metoda celor 20 de idei”. Este atât de puternică în generarea ideilor, încât atunci când vei începe să o folosețti, viața ta întreagă se va schimba. Toți cei care o utilizeaza observă îmbunatațiri profunde imediate în fiecare parte a vieții lor în care o aplică. Metoda este simplă și probabil de aceea atât de puternică. Nu ai nevoie decât de o foaie alba de hârtie. În partea de sus a paginii, scrie-ți problema actuala sau obiectivul sub forma unei întrebări. Să spunem ca scopul tau este să îți dublezi venitul în urmatorii doi ani. Formulează întrebarea legată de acest țel cât mai concret posibil. Cu cât întrebarea este mai specifică, cu atât mintea ta se va putea concentra mai bine asupra sa și cu atât va fi mai bună calitatea raspunsurilor pe care le vei genera folosind acest exercițiu. Asadar, în loc sa scrii: “Cum pot câstiga mai mulți bani?”, ai putea scrie: “Ce pot face pentru a-mi dubla venitul în următoarele 24 de luni?” Adu-ți aminte, scrii aceasta întrebare la începutul paginii.

          Apoi vei încerca să generezi cel puțin 20 de răspunsuri diferite la aceasta întrebare. Fortează-te să scrii 20 de lucruri distincte pe care le-ai putea face și care te-ar ajuta șă-ți dublezi venitul. Poți scrie mai mult de 20 de răspunsuri, dar minimul e 20. Primele tale răspunsuri vor fi, probabil, simple și evidente. Ai putea scrie: “Să muncesc mai susținut”, “Să muncesc mai mult timp”, “Să-mi îmbunatațesc educația”, “Să-mi perfecționez abilitățile în anumite domenii” și așa mai departe. Vor fi ușoare. Următoarele 5 până la 10 răspunsuri vor fi mai dificile. Ultimele 10 răspunsuri se vor dovedi însă extrem de grele, asemenea încercării de a scoate apa dintr-o piatra. Dar pentru a obține cât mai mult din acest exercițiu, trebuie să te forțezi să continui să scrii până când vei răspunde la această întrebare în 20 de moduri diferite. Te poti juca totuși cu aceste răspunsuri cum dorești. De exemplu, poți scrie exact opusul unuia dintre răspunsurile tale anterioare. De asemenea, poți da și răspunsuri ridicole.

          Odată ce ai dat cel puțin 20 de răspunsuri la întrebarea ta, examinează-le din nou și alege cel puțin un răspuns în legătură cu care vei acționa imediat. Acest pas este foarte important! Faptul că acționezi într-un fel, oricare ar fi, este cel care va contribui la menținerea unui flux de idei în mintea ta. În timp ce acționezi pentru una dintre idei, îti va veni o nouă idee pentru o altă acțiune. Acesta este un exercițiu pe care îl poți folosi pentru a dubla și a tripla impactul metodei cu 20 de idei. Odată ce ai generat cel puțin 20 de idei și ai selectat ideea pe care o vei implementa imediat, vei putea utiliza metoda cu 20 de idei în legatură cu acea  nouă idee, generând alte 20 de modalitați diferite pentru a întrebuința acea idee.

         Dacă vei practica acest exercițiu timp de cinci zile, vei genera 100 de idei noi care te vor ajuta să îți atingi țelurile în săptămâna următoare. În cazul în care vei selecta o idee pe zi, vei iniția cinci idei pe săptămâna. Așadar, vor fi mai multe idei decât genereaza o persoană obișnuită într-o lună sau chiar într-un an.

Citește despre :

brainstorming

Sursa utilizată: Brian Tracy – Schimbând Gândirea, Îți Schimbi Gândirea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s